Gıdalarda Yapay Tatlandırıcılar ve Katkı Maddelerinin Kontrol Testleri


Düşük kalorili tatlandırıcılar, Avrupa Birliği ülkelerinde izin verilen gıda katkı maddeleridir. Bu tatlandırıcıların güvenliği, gıda katkı maddelerinin güvenlik değerlendirmesi için uluslararası kabul görmüş ilkelere göre yapılmaktadır. Bu nedenle gıda sektörü, yüksek kalorili şeker yerine kalori içeriği düşük çeşitli yapay tatlandırıcılar kullanır.

Gıdalarda Yapay Tatlandırıcılar ve Katkı Maddelerinin Kontrol Testleri

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), kabul edilebilir günlük alım değerine göre kullanım için aspartam, siklamat ve daha birkaç tatlandırıcıyı güvenli olarak onaylamıştır. Kabul edilebilir günlük alım, vücut ağırlığının kilogram başına miligram bazında ifade edilen ve yaşam boyu herhangi bir kayda değer sağlık riski olmadan günlük olarak alınabilen gıda katkı maddesi miktarıdır.

Yapay tatlandırıcılar kullanmanın başlıca nedenleri şunlardır:

  • Kilo vermeye yardımcı olmak (tatlandırıcıların çoğu kalori içermemektedir)
  • Diş bozuklukları, yani dişler arasında boşluk riskini azaltmak
  • Şeker hastaları için lezzetli yiyecekler sağlamak
  • Daha ucuz gıda maddeleri üretmek (yapay tatlandırıcılar genelde daha ucuzdur ve tat sağlamadaki güçleri nedeniyle çok az miktarlarda kullanılır)
  • İnsülin yanıtını kontrol etmeyi amaçlayan diyet rejimlerinde hiperglisemiden (kan şekerinin normal sınırların üzerinde bulunmasından) kaçınmak

Tatlandırıcılar ayrı ayrı veya diğer tatlandırıcılarla birlikte karışım halinde kullanılabilir. Günümüzde gıda sektöründe yaygın eğilim, tatlandırıcı karışımları kullanmaktır.

Gıda sektörü tarafından yoğun bir şekilde teşvik edilen yapay, yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar, olumsuz sağlık etkileri şüpheleri nedeniyle en tartışmalı gıda katkı maddeleri arasındadır. Bu iddialar arasında dermatolojik sorunlar, baş ağrıları, duygu durum değişiklikleri, davranış değişiklikleri, solunum güçlükleri, alerjiler ve kansere neden olma yer almaktadır.

Kısaca yapay tatlandırıcılar, dünya çapında yiyecek, içecek ve ilaç ve gargara gibi sıhhi ürünlerde şeker ikamesi olarak kullanılmaktadır. Bunlar hiç enerji sağlamazlar veya çok az enerji sağlarlar ve bu nedenle diyet ürünlerinin temel bileşenleridir.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile gıdalarda yapay tatlandırıcılar ve katkı maddelerinin kontrol testleri hizmetleri vermektedir.