Gıda Güvenliği ve Gıda Laboratuvarı Testleri


Birçok gıda üreten, işleyen veya yemek servisi sunan işletme, kendi gıda analizlerinin bir kısmını kendi imkanları ile gerçekleştirmektedir. Kullanıcı dostu teknoloji platformları ve ticari olarak satılan gıda analiz kitleri, gıda test süreçlerini basitleştirmiş ve işletme içi testleri mümkün kılmıştır.

Testler

Bununla birlikte, işletme içinde mevcut olan gıda analizi yöntemleri, her zaman sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak kadar gelişmiş ve ileri teknikler değildir. Rutin testler bir sorunu ortaya çıkardıktan sonra genel olarak, gelişmiş cihazlar ve en son teknolojik yöntemler ile gıda analizinde teknik uzmanlık kullanılarak daha fazla araştırma yapılması gerekir.

Gelişmiş laboratuvarların gıda test ve analizlerindeki rolü daha fazladır. Herşeyden önce yeni testler, algılama yeteneğini geliştirmekte ve gıda güvenliğini ileriye götüren uzmanlık ve araştırma zekası yaratmaktadır. Ancak gıda test laboratuvarları da, artan küreselleşmenin zorluklarından ve yeni risklerin ortaya çıkmasına yanıt veren modern endüstri ortamından etkilenmektedir.

Ayrıca, özellikle düzenleyici gıda testleri için, genellikle gıda analizlerinin, harici akredite bir laboratuvar tarafından yapılması gerekmektedir.

Gelişmiş bir gıda laboratuvarı, bir standart kapsamında akredite olmak için, üçüncü taraf değerlendirmesinden geçmektedir. Laboratuvarlara uygulanan ISO 17025 standardı, gıda güvenliği için belli kalite kontrol gereksinimlerinin karşılandığını belirleyen bir kalite güvence şeklidir (TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliği için genel gereklilikler standardı).

Bu laboratuvarlar aynı zamanda uyguladıkları belli gıda analizi yöntemlerini akredite edebilirler. Örneğin, bir gıda laboratuvarı yumurta ve soya için test yapmak üzere akredite olabilir, ancak kabuklu deniz ürünleri veya glüten için akredite olmamış olabilir. Düzenlemeler alerjen testlerinin akredite olmasını gerektiriyorsa, seçilen laboratuvarın ihtiyaç duyulan belli yöntem için akreditasyona sahip olduğundan emin olmak gerekir.

Yasal düzenlemeler genelde laboratuvarların ve test yöntemlerinin akredite edilmesi gerektiğini şart koşar.

Bazı laboratuvarlar, test ve analizlere ilave olarak, işletmelere süreçlerini ve ürünlerini yönetmelerine yardımcı olma veya yeni düzenlemeler konusunda danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Gıda Güvenliği Sistemi (FSS) belgelendirme hizmetleri vermektedir.