Bakteriyel Biyofilmlere Mücadele Güçleniyor


Biyofilmler canlı veya cansız yüzeylere tutunan ve koruyucu bir hücresel polimerize madde içinde yapılanmış bakteri topluluklarıdır. Mikroorganizmaların biyofilm oluşturması, olumsuz çevrede yaşamalarına olanak veren karmaşık bir olaydır. Yaşanan alet ilişkili enfeksiyonlar, kronik enfeksiyonlar ya da deri ve yumuşak doku enfeksiyonları dahil tüm enfeksiyonların yüzde 65 ve daha fazlasını biyofilm enfeksiyonları oluşturmaktadır.

Bakteriyel Biyofilmlere Mücadele Güçleniyor

Özellikle gıda işleme ekipmanının yüzeyinde oluşan bakteri kolonileri, tüketiciler için ciddi sağlık riskleri oluşturmaktadır. Biyofilm olarak bilinen bu karmaşık bakteri kümelerinin tespit edilmesi ve önlenmesi kolay değildir ve bir kez oluştuktan sonra çıkarılması neredeyse imkansızdır.

Bilimadamları, biyofilmlerin gıda sektöründe yarattığı güçlükleri aşmak için çalışmaktadır. Yüzeylerdeki bakteri hücrelerinin hayatta kalmasını araştırmak ve olası uzaklaştırma ve önleme yöntemlerini test etmek için nanoteknoloji tabanlı yöntemler kullanılmaktadır. Bu sorun, geleneksel mikrobiyoloji yaklaşımından farklıdır.

Bakteriyel hücreler, besinlerin ve suyun bulunduğu hemen hemen her yüzeyde kolonileşir ve kolonilerdeki tek tek hücreleri ağartıcı gibi antimikrobiyal ajanlardan koruyan biyofilmler üretir. Bu, gıda işleme ekipmanı içindeki yüzeyleri sterilize etmenin geleneksel yöntemlerini biyofilmlere karşı etkisiz hale getirir.

Bakteriyel biyofilmlerin oluşmasını önlemek, maliyetli temizleme işlemlerine karşı uygun bir alternatif olacaktır. Anti-biyofilm bileşikleri tanımlanarak ve test edilerek, kolonileri paslanmaz çelik gibi yüzeylerde büyümekten caydırmanın yolları aranmaktadır. Ayrıca araştırmacılar, sıcaklık, pH değeri, bağıl nem ve besin seviyeleri açısından biyofilm ortamını değiştirmenin, bakteriyel hücrelerin hayatta kalması üzerindeki etkilerini araştırmaktadır.

Çoklu ilaç direncinin ortaya çıkması, bakteriyel enfeksiyonu halk sağlığı için büyük bir tehdit haline getirmektedir. Bakteriyel biyofilm oluşumu, bakteri direncinin ana nedenlerinden biridir. Kimyasal bileşimin ve fiziksel yapının karmaşıklığı, olgun biyofilmlerin ortadan kaldırılmasını zora sokmaktadır. Biyofilmlerin yüksek antibiyotik dirençli özelliği, acilen güçlü antimikrobiyal ajanlar ve yeni antibiyofilm stratejileri gerektirir.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Gıda Güvenliği Sistemi (FSS) belgelendirme hizmetleri vermektedir.