Gıda Katkı Maddeleri Nedir?


İnsanlar, gıdanın sunumunu ve besin değerini iyileştirmek için hasattan itibaren gıda maddelerini korumayı ilk öğrendiklerinden beri gıda katkı maddeleri kullanılmaktadır. Koruma için tuz ve duman kullanımı (tütsüleme) binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Mısırlılar belli yiyeceklerin çekiciliğini artırmak için renkler ve tatlandırıcılar kullanırken, Romalılar koruma ve iyileştirme için güherçile ve çeşitli baharatlar kullanmışlardır. Son yüzyılda ise yeni katkı maddeleri keşfedilmeye başlanmıştır. Örneğin, margarin içinde emülgatörler, kekler için kabartma tozları ve reçellerde jelleştirici maddeler bunlar arasındadır. Son yıllarda gıda bilimi ve teknolojisindeki gelişmeler ile tüketici talebindeki değişiklikler, gıda katkı maddelerinin kullanımında önemli bir artışa neden olmuştur. Çoklu doymamış yağlar içeren margarin ve düşük kalorili birçok üründe gıda katkı maddeleri kullanılmaktadır.

Gıda Katkı Maddeleri Nedir?

Katkı maddeleri, bir amacı olan bileşenlerdir: güvenlik için, besin değerini arttırmak için ya da gıdanın albenisini yükseltmek için kasıtlı olarak gıda ürünlerine eklenmektedir.

Katkı maddeleri, örneğin bir gıdanın saklama kalitesini iyileştirmek için, mikrobiyal bozulmayı önlemek için ya da yağların ekşimesine neden olan oksidasyonu geciktirmek için kullanılmaktadır. Bir gıdanın beslenme kalitesini korumak amacı ile örneğin vitaminlerin, esansiyel amino asitlerin ve doymamış yağların bozulmasını önlemek için katkı maddeleri kullanılmaktadır. Şekerlemelerde kullanılan tatlandırıcılar veya kalori alımını azaltmak isteyenler için kullanılan hacim artırıcı maddeler de birer katkı maddesidir.

Katkı maddelerinin başlıca amacı, tutarlılık, doku ve tat ve renk gibi duyusal özellikleri koruyarak veya iyileştirerek gıda ürünlerinin çekiciliğini arttırmaktır.

Gıda katkı maddelerinin hangi amaçla kullanılacağı, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) ile birlikte faaliyet gösteren Codex Alimentarius Komisyonu tarafından gruplandırılmaktadır.

Yiyecek ve içeceklerde bulunan belli katkı maddeleri seviyeleri yürürlükte olan yasal düzenlemelerde yer almaktadır. Gıda katkı maddeleri, gıdaların güvenli olmasını ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için gıda tedarikinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Gıda Güvenliği Sistemi (FSS) belgelendirme hizmetleri vermektedir.