Gıda Güvenliği Nedir?


Gıda güvenliği kavramının tutarlı veya kabul edilmiş tek bir tanımı yoktur. Gıda güvenliği uzmanları ve gıdalarla çalışan kişiler arasında bile gıda güvenliği, farklı anlamlarda kullanılmaktadır.

Gıda Güvenliği Nedir?

Gıda güvenliği dendiği zaman insanlar genel olarak şunları anlamaktadır:

  • Kronik veya akut gıda kaynaklı hastalık riskinin çok az olması veya hiç olmaması
  • Gıdanın tüketicisine zarar vermemesi
  • Tüketiciler için yiyeceklerin güvenli tutulması
  • Aşırı hastalık veya ölüm riskine yol açmadan tüketilmesine izin verecek bir gıdanın biyolojik, kimyasal veya fiziksel durumu
  • Dünyanın her yerinde her yaştan ve sağlıktan tüketiciler için sürekli olarak güvenli yiyecekler
  • Tüketiciye zarar vermeyecek gıdanın kalitesi
  • Beslenme ve enerji açısından herkesin güvenli yiyeceğe sahip olma imkanı
  • Halk sağlığının korunması

Gelişmiş ülkelerde her yıl yaklaşık bir milyon insanın gıda kaynaklı bir hastalık yaşadığı tahmin edilmektedir. Gıdalar, hastalığa neden olan bakteriler, virüsler, parazitler veya kimyasallar ile kirlendiği zaman güvensiz hale gelmektedir. Gösterdiği etkiler hafif veya şiddetli olabilir, ancak genelde bulantı, kusma, ishal, mide krampları, halsizlik, ateş ve titreme içermektedir. Ağır vakalarda, gıda kaynaklı hastalık, hastaneye yatmaya ve hatta ölüme neden olmaktadır.

Gıda, genel olarak üretim, işleme, dağıtım, depolama ve hazırlama süreçlerinin herhangi bir aşamasında kontamine olmaktadır. Örneğin, mikroplar temiz olmayan yüzeylerden veya kullanılan mutfak eşyaları veya ekipmandan yiyeceklere geçmektedir. Et veya süt ürünleri gibi soğutulmuş çiğ yiyecekler, oda sıcaklığında çok uzun süre bırakılırsa, bakteriler beklenenden daha hızlı büyümekte ve bir güvenlik riski oluşturmaktadır.

Gıda güvenliği kavramı esas itibariyle, gıda maddelerini güvende tutmak için kullanılan tüm uygulamaları kapsamaktadır. Gıda güvenliği, gıda tedarik zincirine dahil olan herkesin ortak çabalarına dayanmaktadır. Üreticilerden perakendeci firmalara ve yemek şirketlerine kadar gıda zinciri boyunca, bulaşma riskini ortadan kaldırmak veya azaltmak için yasal düzenlemeler çıkarılmakta ve denetimler yapılmaktadır.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Gıda Güvenliği Sistemi (FSS) belgelendirme hizmetleri vermektedir.