Tüketiciler için güvenlik riski oluşturacak gıda ürünlerini satış, dağıtım ve tüketimden çıkarmak için alınan önlemler, gıda geri çağırma şekilde tanımlanmaktadır. Bir gıda geri çağırma süreci, üretici firmalar, toptancılar, perakendeciler, resmi kuruluşlar ve tüketiciler gibi çeşitli kaynaklardan gelen bir rapor veya şikayet ile başlatılabilir. İşlenmiş gıda sektöründe ürün geri çağırmalarının önlenmesi ve doğru yönetilmesi önemlidir.
İşlenmiş gıda tedarik zincirinde, önemli ölçüde riske maruz kalmanın olduğu birçok alan bulunmaktadır. Ayrıca tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP) ve radyo frekansı tanımlama (RFID) gibi, üretim tesislerinde kullanılan ve geri çağırmanın önlenmesinde çok faydalı olan sistemler bulunmaktadır.
Geri çağırma durumu için işletmeler, önceden ayrıntılı bir kriz yönetimi prosedürü hazırlamış olmalıdır. İşletmelerin, büyüklüklerine ve pazar hakimiyetine bağlı olarak belirleyecekleri halkla ilişkiler stratejileri, bir geri çağırmadan kurtulmak için kritik öneme sahiptir. Bu önlemler sayesinde işletmeler, ürün geri çağırma sayısında potansiyel bir azalma göstermektedir.
İşletmelerin gıda güvenliği açısından ürün geri çağırmaları konusunda yapabilecekleri şu şekilde sıralanabilir:
Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Gıda Güvenliği Sistemi (FSS) belgelendirme hizmetleri vermektedir.