Gıda Güvenliği ve Pestisit Kullanımı


Pestisitler, böceklerin, yabani otların ve mantarların ekili ürüne zarar vermesini önleyen kimyasal bileşiklerdir. Çiftçiler, tarladan daha fazla ürün alabilmek için bu kimyasalları kullanmaktadır. Genelde yabani otları öldürmek için, çimenli ve geniş yapraklı otları öldürmek için ya da yuvarlak kurtları öldürmek için ekimden önce toprağı işleyen çok çeşitli pestisit kullanılmaktadır. Pestisitler insan sağlığı için toksik olabilir, ancak pestisitin ne kadar zararlı olduğu işlevine bağlıdır. Bu etki aynı zamanda kullanılan pestisitin miktarına ve konsantrasyonuna da bağlıdır. Ayrıca kullanan kişinin cildine bulaşmasına, yutmasına veya solumasına bağlı olarak farklı etkiler gösterebilir.

Gıda Güvenliği ve Pestisit Kullanımı

Dünya Sağlık Teşkilatı açıklamalarına göre, büyük miktarlarda pestisit ile temas etmek üremeyi etkilemektedir ve potansiyel olarak kanser nedeni olmaktadır. Ayrıca pestisitler genelde insanlar için herbisitlerden daha toksiktir. Büyük miktarlarda pestisite maruz kalmak zehirlenmeye neden olmaktadır. Hafif zehirlenme durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, uykusuzluk ve boğazda, gözlerde, deride veya burunda tahriş görülmektedir. Şiddetli zehirlenme belirtileri ise, bilinç kaybı, nefes alamama ve solunum yollarında aşırı balgam oluşmasıdır.

Bitkilere böcek ilacı püskürtmek veya toprakta böcek ilacı kullanmak, ürün üzerinde bir miktar kalıntı bırakmaktadır. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından, gıda güvenliği açısından gıdalardaki pestisitler için güvenli seviyeler belirlenmiştir.

Yürürlükte olan yasal düzenlemeler, pestisitlerin kullanımını düzenlemektedir. Bu düzenlemeler, yeni ve mevcut böcek ilaçları için güvenlik testleri gerektirmektedir. Testlerde pestisit kalıntısının, bebeklere, çocuklara veya yetişkinlere zarar vermeyecek düzeyde olduğu tespit edilmelidir.

Genel olarak en yüksek pestisit içeren meyva ve sebzeler şunlardır: ıspanak, çilek, nektarin, lahana, üzüm, elma, kiraz, şeftali, domates, armut, patates ve kereviz. En düşük pestisit içeren meyva ve sebzeler ise şunlardır: şeker mısır, avokado, dondurulmuş bezelye, ananas, papaya, soğan, kuşkonmaz, patlıcan, kivi, kavun, karnabahar ve brokoli.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Gıda Güvenliği Sistemi (FSS) belgelendirme hizmetleri vermektedir.

Merak Edilenler