Gıda Güvenliği Neden Önemli?


Güvenli, besleyici, lezzetli ve sağlıklı gıdaya erişim, tüm insanlar için temel bir insan hakkıdır. Gıda güvenli değilse, gıda değildir. Gıda güvenliği, gıdada kabul edilebilir tehlikelerin (mikrobiyolojik, kimyasal veya fiziksel) bulunması veya bulunmaması ile ilgili bir konudur. Gıda güvenliği yönetim sistemleri, gıdanın çiftlikten tüketicinin masasına kadar gıda zincirinin her aşamasında (yetiştirme, hasat, paketleme, işleme, depolama, dağıtım, pazarlama, hazırlık ve tüketim) güvenli olmasını sağlamaya yöneliktir. Halk sağlığı, tüm insanların veya toplumun sağlığı iyileştirildiği veya korunduğu zaman bir anlam taşır. Gıda güvenliği olmadan beslenme ve halk sağlığı iyileştirilemez.

Gıda Güvenliği Neden Önemli?

Güvenli ve besleyici gıda, insan enerjisinin kaynağı ve hastalıklara karşı ilk savunmadır. Çok erken yaşlardan başlayarak, insanların sağlıklı beslenmeye ihtiyacı vardır. Süt ürünleri, meyveler, sebzeler, yumurtalar, balıklar ve et gibi bitki ve hayvan kaynaklı gıdalar dahil olmak üzere çeşitli ve besin açısından zengin gıdalar arasında bir kombinasyona ihtiyaç vardır. Gelişmekte olan ülkeler dahil olmak üzere dünya genelinde besleyici gıdalara yönelik tüketici talebi her gün artmaktadır. Bu nedenle, tüm insanlara çeşitli ve güvenli gıdaları sürdürülebilir şekilde sağlamak amacı ile resmi kuruluşlar tarafından beslenme kılavuzları geliştirilmektedir.

Bununla birlikte, çeşitli ve besleyici yönden zengin meyveler, sebzeler, et, yumurta, balık ve süt ürünleri dahil çeşitli gıdalar, gıda güvenliği zorluklarını beraberinde getirmektedir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, gıda kaynaklı salgınlarla en çok ilişkili olan gıdalar, hayvan kaynaklı gıdalar (yüzde 41), balık ve kabuklu deniz ürünleri (yüzde 26) ve meyve ve sebzelerdir (yüzde 17). Bir başka araştırmaya göre de uluslararası gıda güvenliği olayına en fazla karışan gıdalar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ve balık ve deniz ürünleridir.

Gıda kaynaklı hastalıklar her yıl dünya çapında 600 milyon kişiyi hasta ediyor ve 420 bin kişiyi öldürüyor. Düşük gelirli ülkelerde, tüm gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 53’ü, gıda kaynaklı ölümlerin yüzde 75’i gerçekleşmektedir.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Gıda Güvenliği Sistemi (FSS) belgelendirme hizmetleri vermektedir.

Merak Edilenler