Kosher Gıda Sertifikasyonu


Bugün işlenmiş gıdalar ve endüstriyel tarım uygulamaları dünyasında, içerikler ve hazırlama prosedürleri, tüketiciler için bazı belirsizlikler içermektedir. Karışıklığı gidermeye yardımcı olmak, tüketicileri rahat ettirmek ve aradıkları ürünlerin hızlı ve kolay bir şekilde tanımlanmasını sağlamak için birçok gıda artık yetkili kuruluşlar tarafından denetlenmekte ve onaylanmaktadır. Dini kuruluşlardan resmi kuruluşlara kadar, dünya çapında binlerce gıda üreticisini çok çeşitli standartlara dayanarak denetleyen, test eden ve onaylayan tarafsız kuruluşlar bulunmaktadır.

Kosher Gıda Sertifikasyonu

Çağdaş yasal düzenlemeler ve ulusal ve uluslararası standartlar yayınlanmadan çok önce, dünyanın en eski ve en yaygın dinlerinden ikisinin, yiyecek ve içecek üretimi için kendi şartnameleri, prosedürleri ve kuralları bulunuyordu. İslam ve Musevilik dinlerinin, gıda üretimi ve tüketiminin çeşitli yönleri için geçerli olan, helal ve koşer (kosher) olmak üzere kendi farklı sertifikasyon yöntemleri bulunmaktadır.

Koşer (kosher), İbranice de tamamen iyi veya meşru olarak tanımlanmaktadır. Bir şeyin koşer, yani kelimenin tam anlamıyla uygun ve meşru olması için, yazılı ve sözlü Tevrat’ta ortaya konan Yahudi inanışının gerekliliklerini karşılaması gerekmektedir. Yaygın inanışın aksine koşer, bir gıdanın Haham tarafından kutsandığı anlamına gelmemektedir. Helal gıdaya çok benzer şekilde, üretim araçları ve gıdanın kendisi, Yahudi inancının yasalarına ve kurallarına uygun olduğu sürece, bu gıda koşer olarak kabul edilmektedir. Ancak birçok durumda, koşer yasalarının karmaşıklığı ve uygun sertifikalandırma için gereken bilgi derinliği yüzünden, sertifikasyon sürecine bir Hahamın katılması faydalı bulunmaktadır.

Örneğin sığır, koyun, keçi, geyik ve bizon gibi geviş getiren çift toynaklı hayvanlar koşerdir. Domuzlar ve tavşanlar yasak gıdalardır. Yüzgeçli ve pullu balıklar yenebilir, ancak ıstakoz, karides, istiridye ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri yasaktır. Kuran’a benzer şekilde Tevrat, yırtıcı kuşların yenmesini yasaklar. Kemirgenler ve böcekler yasaktır. Yasak bir hayvandan elde edilen süt, yumurta ve yağ gibi ürünler de yenemez. Ölü et tüketmek de yasaktır.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile Kosher gıda sertifikasyonu hizmetleri vermektedir.

Belgelendirme