Hububat ve Fırıncılık Ürünleri Sağlık Sertifikasyonu


Kullanılan unun kalitesi ile buğday, un ve bunların nihai ürün performansı üzerindeki etkileri arasındaki ilişki tartışılmaz. Fırıncılık sektöründe, buğday ve unun kalitesini anlamak için çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Bu alanda çalışanlar, buğday bileşimi ve kalitesi, buğday testi, frezeleme işlemi, un bileşimi ve kalitesi, un test yöntemleri ve çeşitli pişirme yöntemleri konularında deneyimli olsalar da çoğu zaman hububat ve fırıncılık ürünlerinin sağlık açısından gelişmiş laboratuvarlarda testlerinin yapılması ihtiyacı da bulunmaktadır.

Hububat ve Fırıncılık Ürünleri Sağlık Sertifikasyonu

Bu ileri teknoloji uygulayan laboratuvarlarda, tahıl tanelerinin tane morfolojisi, mikroskobik yapısı ve kimyasal bileşimi, tahıl enzimleri, yabancı madde, tane camsılığı, sedimantasyon değeri ve yaş gluten içeriğinin belirlenmesi, hamur reolojisi ölçümü, tahılların depolanmasında un amilaz aktivitesinin belirlenmesi ve tahılların kuru öğütülmesi gibi birçok testler yapılmaktadır.

Hububat ve fırıncılık ürünlerinin sağlık testleri arasında, tahıl öğütme testi, ekmek pişirme testi, buğday ekmeğinin duyusal analizi, ekmek verimi ve özgül hacminin belirlenmesi, unun kalitesini belirlemeye yönelik pişirme testleri, ekmek yapma ve fırınlama teknolojilerinin incelenmesi ve ekmek kalite ve bayatlama parametrelerinin incelenmesi de bulunmaktadır.

Artan sayıda fırıncılık ürünleri artık organik maddeler kullanılarak hazırlanmaktadır. Bu yüzden kek, bisküvi ve tahıl ürünleri organik olarak bugün daha fazla belgelendirilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde piyasaya sürülen unlu mamüllerin yüzde 13’ü organik etiket taşımaktadır. Tüketiciler organik kavramını doğal, taze ve sağlıklı ürünlerle ilişkilendirme eğilimindedir. Tüketiciler esas olarak yüksek oranda işlenmiş gıdalardan ve yapay olduğunu düşündükleri içeriklerden kaçınmak için organik ürünlere yönelmektedir.

Ülkemiz, dünyanın belli başlı tahıl üreticilerinden biridir. Hububat, bakliyat, yağlı tohum üretiminin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 4’ün üzerindedir. Ayrıca toplam tarımsal ürün ihracatında yüzde 30’luk bir paya sahiptir. Bu nedenle işletmeler tarafından, hububat ve fırıncılık ürünleri sağlık sertifikasyonu sıklıkla talep edilmektedir.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile hububat ve fırıncılık ürünleri sağlık sertifikasyonu hizmetleri vermektedir.

Belgelendirme