İslami inanışa göre gıda sektöründe kullanılan tüm malzemeler helal olmak zorundadır. Helal olmak, dinin kurallarına ve yaptırımlarına uygun olmak ve dinen yasaklanmamış olmak demektir. Esas olarak haram (yasak) olan altı gıda grubu bulunmaktadır: alkol, kan, etçil hayvanlar ve kuşlar, ölü et (leş), yiyecekleri Allah’tan başka tanrılara kurban etmek ve domuz ve domuz yan ürünleri.
Helal gıda anlayışına göre paketleme, depolama, nakliye ve dağıtım dahil olmak üzere üretim sürecinin her aşamasında haram maddelerden kaçınılmak gerekmektedir. Aynı zamanda üretim, depolama ve dağıtımın her aşamasında haram maddeler ile çapraz kontaminasyondan da kaçınmak gerekmektedir. Bu arada islami temizlik ve sanitasyon prosedürlerini takip etmek gerekmektedir. Kısaca helal ürünlerin bütünlüğü, hammadde tedarikinden üretimin tamamlanmasına (bitmiş ürünlere) kadar korunmalıdır.
Malezya helal standartları, bugün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dahil olmak üzere birçok ülkede helal standartlarının ve helal belgelendirme süreçlerinin temeli olarak kullanılmıştır. Helal sertifikasyonu, Müslüman tüketiciler için etkin bir araçtır. Bu şekilde tüketicilere bilinçli bir seçim olanağı sunulmaktadır. Aynı zamanda helal gıda sertifikasyonu, helal ürünün tedarikini ve satışını kolaylaştırmakta ve helal işletmeleri teşvik etmekte ve yasal yaptırımlar açısından düzenleyici kurumlar için etkili bir araç olmaktadır.
İslam Ülkeleri için Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), bir helal gıda akreditasyon kuruluşu için genel ilkeleri ve prosedürleri belirlemektedir. Helal sertifikasının faydası, Müslümanlara bir firmanın ürünlerini, İslam dini ilkelerine dayalı olarak yasal olarak tüketebileceklerini garanti etmektir.
Helal gıda sertifikası, yerel ve küresel pazarda firmalara rekabet avantajı sağlamaktadır. Birçok İslam ülkesi, hammadde ve bitmiş ürün ithalatı için helal gıda sertifikasını bir zorunluluk haline getirmiştir. Diğer yandan helal ürünler satın almaya önem veren tüketicilerin sayısı gittikçe artmaktadır. Helal etiketli ürünlerin pazarı şu anda 4 trilyon Dolar’a yaklaşmaktadır. Büyük Müslüman nüfusa sahip birçok ülkede artan ekonomik kalkınma, bu pazarın boyutunu ve potansiyelini artırmaya devam etmektedir.
Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile helal gıda sertifikasyonu hizmetleri vermektedir.