Ekolojik Gıda Sertifikasyonu


Tarım, elverişli bir iklim, verimli toprak, bol su, çeşitli bitki ve hayvan türleri ve çiftçilerin emeği üzerine inşa edilmiştir. Bunlar gıda sisteminin ekolojik temelleridir. Ancak ekolojik sistemler, tükenme, bozulma veya hastalık yüzünden tehlike altındadır. Tarımsal ekosistemlerin sağlığını daha iyi korumanın yollarını bulmak, gıda tedarikinin uzun vadeli sürdürülebilirliğinin anahtarıdır.

Ekolojik Gıda Sertifikasyonu

Bu güçlüklerin çoğu doğrudan üretim ile ilgilidir. Ekili alanların yaklaşık yüzde 40’ı insanları doğrudan beslemek için kullanılıyor, kalan kısım daha çok hayvanlar için yem yetiştirmek için kullanılıyor. Yani ürünler büyük ölçüde çiftlik hayvanlarını beslemek için yetiştirilmektedir.

Cansız bir varlık olmanın ötesinde toprak verimlidir. Solucanlar, eklembacaklılar, bakteriler, mantarlar ve bitki yaşamı dahil olmak üzere toprak birçok organizma içermektedir. Bunların ve diğer organizmaların çürüyen kalıntıları, toprağın organik madde denilen kısmını oluşturur. Toprağın kalan kısmı ise, kum, silt ve kilden oluşan mineral yapıdır. Yaşayan organizmalar, toprağı verimli yapan şeyin büyük bir parçasıdır. Organik madde suyu ve besinleri sünger gibi emerek bitki köklerinin bunlara erişmesine yardımcı olur. Toprağın organik maddesi suyu tutmaya yardımcı olur. Organik madde ayrıca toprağın havalanmasına yardımcı olur, köklere oksijen sağlar ve iklim değişikliğine katkıda bulunacak karbonu depolar. Sağlıklı topraklara sahip olmak ve bunu sürdürmek, ekolojik gıdanın temel taşıdır.

Ekolojik sistemler, herhangi bir yerde az sayıda tür yerine çok sayıda ve çeşitlilikte bitki ve hayvan türü mevcut olduğu zaman daha kararlı ve dengelidir. Tarımsal çeşitlilik, gıda ve tarımda yer alan türler içindeki ve arasındaki çeşitliliktir. Yerkürede bilinen yaklaşık on bin yenilebilir bitki türü bulunmaktadır. Bunlar arasında sadece pirinç, mısır ve buğday, insanların bitkilerden elde ettiği kalori ve proteinin yaklaşık yüzde 60’ını sağlar. Ekolojik çeşitliliği korumak ve sürdürülebilir kılmak, ekolojik gıda yaklaşımının temelini oluşturmaktadır.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile ekolojik gıda sertifikasyonu hizmetleri vermektedir.

Belgelendirme