Baharat ve Katkı Maddeleri Sağlık Sertifikasyonu


Yüzyıllar boyunca baharatlar, çeşitli yiyeceklerde yararlı işlevler sağlamıştır. Örneğin etleri ve balıkları korumak için tuz kullanılmış, yiyeceklerin lezzetini iyileştirmek için otlar ve baharatlar kullanılmış ve sirke çözeltisinde salatalık turşusu yapılmıştır. Bugün de tüketiciler lezzetli, besleyici, güvenli, kullanışlı ve uygun fiyatlı bir gıda arzını talep etmekte ve bundan zevk almaktadır. Gıda katkı maddeleri ve teknolojideki gelişmeler bunu mümkün kılmaktadır.

Baharat ve Katkı Maddeleri Sağlık Sertifikasyonu

Yemek yapmak için kullanılan binlerce malzeme var. Her gün evlerde kullanılan şeker, kabartma tozu, tuz, vanilya, maya ve çok çeşitli baharatlar bulunmaktadır. Yine de bazı tüketiciler, baharatlar ve katkı maddeleri konusunda endişeler duymaktadır. Çünkü çoğu zaman uzun ve alışılmadık isimler, bunların karmaşık kimyasal bileşikler olduğunu düşündürmektedir. Aslında yenilen her yiyecek, ister yeni toplanmış bir sebze olsun ister ev yapımı bir kurabiye olsun, lezzet, renk, doku ve besin değerini belirleyen kimyasal bileşiklerden oluşmaktadır. Tüm gıda katkı maddeleri, gıdaların güvenli ve doğru bir şekilde etiketlendiğinden emin olmak için çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenmektedir.

Katkı maddeleri, tüketicilerin genellikle hafife aldığı gıdalarda çeşitli faydalı işlevler gerçekleştirir. Gıdalara katkı maddelerinin eklenmesinin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Güvenliği ve tazeliği korumak veya geliştirmek
  • Besin değerini artırmak veya korumak
  • Tadı, dokuyu ve görünümü iyileştirmek

Koruyucular küf, hava, bakteri, mantar veya mayanın neden olduğu ürün bozulmasını yavaşlatır. Gıdanın kalitesini korumanın yanı sıra, yaşamı tehdit eden gıda kaynaklı hastalıklara neden olan kontaminasyonu kontrol etmeye yardımcı olur.

Bir kişinin beslenmesinde eksik olanları telafi etmek veya bir gıdanın besin kalitesini artırmak için gıdaya vitaminler ve mineraller eklenir.

Yiyeceklerin tadını geliştirmek için baharatlar, doğal ve yapay tatlar ve tatlandırıcılar eklenir. Gıda renkleri görünümü korur veya iyileştirir. Emülgatörler, stabilizatörler ve koyulaştırıcılar ise, gıdalara tüketicilerin beklediği doku ve kıvamı kazandırır.

Kuruluşumuz beslenmelerine önem veren insanların yanında olmak ve onların güvenli gıda seçimlerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere gıda üreten, depolayan, dağıtan ve hazırlayan firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile baharat ve katkı maddeleri sağlık sertifikasyonu hizmetleri vermektedir.

Belgelendirme